Inspiration og viden

Fælles byhaver

De danske byer skal dyrkes

Vi skal dyrke vores mad i byerne, og danske byer skal være verdens mest biodiverse. Sådan er udmeldingen fra Landsforeningen Praktisk Økologi, der i de næste fem år vil sætte gang i en række aktiviteter og projekter i byerne.

Hvordan designer og afgrænser vi haven?

Det er en god ide fra start at finde ud af, hvordan de fysiske rammer for fællesskabet skal være, og designe haver herudfra.

Hvordan sikrer vi det fremtidige liv i haven?

Når haven er etableret, nyhedsværdien er væk, og de første initiativtagere måske også er væk, skal der gøres en ekstra indsats for at holde sammen på de aktive.

Hvordan kommer vi i gang med at anlægge byhaven?

Når man har fundet sin jord, skal jorden ryddes og klargøres, og hvis den er forurenet, skal der tages særlig forholdsregler.

Hvordan får vi økonomien til at hænge sammen?

Økonomien i en fælleshave er meget forskellig, alt efter hvem der ejer jorden, hvor stor den er, om den er forurenet, og ikke mindst jeres planer for den.

At samarbejde med kommunen

Et godt samarbejde mellem havedyrkerne og kommunen kan gøre mange ting lettere og måske give et økonomisk tilskud, når man vil etablere en byhave.

Hvordan danner vi en forening?

Hvis man vil indgå i et samarbejde med kommunen eller søge penge til projekter, kan det være en fordel at være en forening i stedet for en havegruppe.

Hvordan motiverer og fastholder vi nye frivillige?

Uanset hvilke evner man har, skal alle føle, at de får noget ud af de kræfter, de lægger i haven, så det ikke bare bliver surt pligtarbejde.

Hvordan får vi etableret en havegruppe?

Læs gode råd om at starte en havegruppe op med fælles værdigrundlag og hvordan man udnytter forskellige kompetancer i en gruppe.

Hvordan kommer vi i gang med at finde et sted?

En kort guide til, hvordan man finder en tom grund til at dyrke på, hvad man skal overveje, og hvordan man får den bedste grund.

Del Jorden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi. Læs mere…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider