Hvordan kommer vi i gang med at anlægge byhaven?

Hvad gør man, når man har fundet et område og skal i gang med det praktiske? Hvilke forbehold og hensyn skal man tage, når haven skal bygges op fra bunden?

Af Louise Vang Jensen, Signe Sloth Hansen og Katinka Hauxner, www.hausenberg.dk, 17/02/2013

Luk op, invitér ind, sæt i gang

Ofte vil det være behov for at gøre grunden klar til brug, før der kan dyrkes. det er en god anledning til at få lokale engageret i haveprojektet fra starten. Alle kan hjælpe med at komme og fjerne eksempelvis gammelt byggeaffald og ukrudt, klargøre jorden og gøre grunden tilgængelig.

Håndtering af forurenet jord

Taghaven Dyrk Nørrebro har haft besøg af rådgivningsfirmaet Agrotech, der har taget prøver af jord og grøntsager. resultatet viser ifølge Dyrk Nørrebro, at værdiernefor blandt andet bly er på niveau med kommercielt dyrkede grøntsager.

»Så behøver vi ikke bekymre os mere om skadelige stoffer i vores afgrøder på taget, end vi gør i forhold til de grøntsager, vi køber i supermarkedet«, skriver Dyrk Nørrebros på deres facebook-side.

I mange byer er jorden mere eller mindre forurenet, så I ikke kan dyrke direkte i jorden. Det kan være dyrt at udskifte jorden. Hvis jorden ikke er alt for forurenet, kan det være tilstrækkeligt at dyrke jeres blomster og afgrøder i plantekasser eller højbede.

Håndtering af forurenet luft

Der er blandede meninger om, hvorvidt det er forsvarligt at dyrke grøntsager i byen. Et argument for lyder, at vi gladelig spiser kornsorter, der er dyrket langs trafikerede motorveje, og grøntsager fra grønthandlere ud til tæt bytrafik. Et andet går på, at mængden af de afgrøder, man får ud af havedyrkning i byen, er så små og ofte fordelt på så mange munde, at det ikke kan gøre meget skade.

En bunke frisk muldjord og nogle træpaller, så er berlinere i alle aldre i gang med at dyrke byhave på den tidligere Tempelhof-lufthavnsgrund i Berlin. Foto: Hausenberg

Denne artikel er et uddrag af publikationen Dyrk dit nabolag. Guide til at etablere fælles byhaver. Den er udgivet af Ministeriet for by, bolig og landdistrikter, juni 2012. Publikationen er udarbejdet af Hausenberg.

Download Dyrk dit nabolag her…

Del Jorden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi. Læs mere…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider