Landshare

Landshare er egentlig bare at dele jorden, og det har man gjort til alle tider. Landshare som begreb blev til, da Hugh Fearnley-Whittingstall fra River Cottage i sine TV-udsendelser satte Landshare i system i England.

Af Karna Maj, www.havenyt.dk, 25/02/2013

Det er ikke nyt at dele jorden, det har mennesker gjort altid. Man har fundet kollektive eller individuelle løsninger, styret fra samfundets eller organisationers side eller aftalt direkte mellem ejere og brugere.

Men i det moderne samfund er det blevet sværere at finde en lille stykke jord, hvor man kan udleve sin drøm om at dyrke sine egne afgrøder.

Mangel på små jordlodder

Det er ikke uden problemer at dele jorden i et samfund, hvor hver en stump jord har en ejer. Det kan være ejet af en privat person, en institution eller af stat og kommune.

Mange har et ønske om en have, hvor man kan udfolde sig og dyrke sin egen mad, men har ikke råd eller mulighed for at købe et stykke jord i nærheden af, hvor man bor. Det har man i bl.a. Kolonihaveforbundet de sidste godt 100 år forsøgt at løse med billige kolonihaver på lejet jord, hvor det er tanken, at alle skal have mulighed for at kunne få en have. Men i de store byer er der ikke koloni- og nyttehaver nok, og de fleste er bebyggede, så man skal købe huset til en fastsat rimelig pris for at kunne få brugsret til jorden. Og det kan være svært, hvis man har en lav indkomst og måske ikke kan låne pengene.

Nye dyrkere er derfor ofte nødt til at blive mere aktive, og de slutter sig ofte sammen i grupper i detektivjagten på jord.

Landshare som øjenåbner

Det gav derfor genlyd blandt mange med lyst til at dyrke, da de så Hugh Fearnley-Whittingstall fra River Cottage i sine fjernsynsudsendelser fra River Cottage etablere dyrkningsfællesskaber på offentlig jord. Her kunne familier, som ellers ikke havde mulighed for at dyrke deres egen mad, komme i gang både med at dyrke grønsager, holde høns og grise.

Det gav ikke kun mad på bordet til familier, som var lavindkomstfamilier, men gav dem også mulighed for at få kvalitetsfødevarer, uden at det kostede ret meget. Og de nød både at få fingrene i jorden og fælleskabet.

Landshare sat i system på landshare.net

Men Hugh nøjedes ikke med at starte de få fællesskaber, som blev vist i River Cottage-udsendelserne. I udsendelserne opfordrede han andre til at gøre ligeså i deres eget lokalområdet. Og selvfølgelig blev internettets muligheder også i inddraget. I samarbejde med TV-kanalen Channel 4, som står bag River Cottage programmerne, blev hjemmesiden Landshare.net etableret. Her kan man dele jord med andre og etablere dyrkningsfællesskaber.

Her kommer der dagligt nye tilbud med jord og efterlysninger efter dyrkningsjord i England, Skotland og Nordirland. Man kan se det hele, men også zoome ind på sit eget lille regionale område og se mulighederne der. Man kan finde grupper, som er i gang med at etablere fælleshaver, eller man kan søge deltagere til et fælles projekt i lokalområdet. Man kan også melde sig som hjælper til projekter.

Landshare-tanken blev lanceret i 2009. I februar 2013 er der over 70.000 registrerede brugere på Landshare.net, og mange har fundet jord til at dyrke. Der er blevet startet mange fælleshaver og byhaver op i England i de senere år.

Landshare-tanken har bredt sig til andre lande

Landshare.net findes her i 2013 også i en canadisk og en australsk udgave.

I 2010 fik Frankrig en fransk udgave af Landshare på pretersonjardin.com, startet af en fransk journalist.

Og i marts 2013 får vi et dansk netsted, hvor vi kan dele jord, med Deljorden.dk etableret af Landsforeningen Praktisk Økologi. Her går vi dog et skridt videre og nøjes ikke med at dele jord og viden, men også afgrøder, havehjælp, koloni- og skolehaver. Og vi har tilpasset det til danske forhold.

Del Jorden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi. Læs mere…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider