Vanløse deler frugten

Der var høj efterårssol og glade, røde æblekinder hos både børn og voksne, da »Vanløse deler Frugten« for tredje år arrangerede frugtplukning i Vanløsehaverne søndag den 7. oktober 2012.

Af Katrine Terkelsen Roelsgaard, www.frugtformidlingen.dk, 07/01/2013

80 Vanløseborgere i alle aldre deltog i frugtplukningen, som foregik i 16 tilmeldte haver i Vanløse. I små hold besøgte plukkerne haverne i ca. 1½ time, og de samlede både nedfaldsfrugt og plukkede fra træerne.

Højt til vejrs

Vi indsamlede i alt mellem 500 og 800 kg, som efterfølgende blev delt, så alle plukkerne fik mulighed for at smage de forskellige sorter og typer – og alle kunne få både spiseæbler og madæbler med sig hjem, ganske gratis.

Desuden blev der mostet til den store guldmedalje på Københavns Fødevarefællesskabs æblemoster, som var lånt til lejligheden.

Blandt plukkerne var både små og store børn, unge og ældre, så både barnevogne, cykelanhængere, kurve og rygsække blev fyldt godt op og slæbt med hjem.

Æbleplukning fra stiger.

Deling af nedfaldsfrugt er ved at blive en tradition

En god æblehøst.

Jeg er initiativtager til arrangementet sammen med Københavns Fødevarefællesskab i Vanløse og Vanløse Lokaludvalgs miljømedarbejder Trine Bang Hansen.

Vanløse deler Frugten vender helt sikkert tilbage igen næste år. Nu er det ved at være en fast tradition og mange familier har været med flere gange – ligesom vi heldigvis også har haveejere, som melder sig til hver gang.

Foto: Katrine Terkelsen Roelsgaard

Det var fantastisk at se så meget god frugt, der blev indsamlet på blot 1½ time. Og vi har jo kun været i en lille del af alle de mange haver, der har al for meget frugt til at beboerne selv kan nå at spise det. Det er dejligt at tænke på, at mindst ½ ton frugt, som ellers var gået til spilde, nu bliver brugt ude i køkkenerne. Og derudover er det jo skønt at se de mange borgere, som arbejder sammen og hjælper hinanden på kryds og tværs – og har en god formiddag sammen.

Så skal der smages.

Et helt simpelt koncept

Konceptet er helt simpelt – det eneste det kræver, er lidt lokal presseomtale, uddeling af flyers i villakvarterer, at der er en person, som vil tage imod tilmeldinger fra haveejere og plukkere og matche dem på dagen,– og endelig et mødested på dagen. Det kan være en skolegård eller i vores tilfælde i haven hos et lokalt cateringfirma. Ellers går det af sig selv, alle der deltager, er glade for at være med og hjælper hinanden både med at slæbe, moste og rydde op bagefter.

Mostpresning

Æbler presses til most. Foto: Lene Haubroe

Vi håber også, at haveejerne er glade for den hjælp det er, at få fjernet nedfaldsfrugten fra græsplænen. Projektet skulle gerne være til gavn for alle parter – og kunne sagtens udvides til flere gange om året, så alle sæsoner kunne komme med. Vi hører meget gerne fra flere haveejere, som har lyst til at åbne deres have – i 2013 vil vi bruge Del Jorden til at få endnu flere aktive deltagere.

Et stort udbytte til deling.

Lav dit eget lokale projekt

Vi vil gerne dele de sedler og flyers, vi bruger i vores lille start kit. Vi har en seddel til haveejere, og en, som vi giver plukkerne med ud, hvor der lige står nogle basale gode ting at huske, når man færdes i andres haver. Desuden har vi haft et kort med deltagende haver, men efterhånden har de fleste en smartphone og bruger gps.

Hent Kære haveejere: Må vi få dine æbler?

Hent Kære Plukkere i Vanløse

Del Jorden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi. Læs mere…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider