Hvordan designer og afgrænser vi haven?

Hvordan I indretter jeres byhave må afhænge af stedet. Men uanset hvor I dyrker, skal I tænke over, hvilke funktioner I gerne vil have i haven.

Af Louise Vang Jensen, Signe Sloth Hansen og Katinka Hauxner, www.hausenberg.dk, 17/02/2013

Jeres design af haven sætter de fysiske rammer for fællesskabet mellem havens brugere og mellem brugere og besøgende i haven.

Hvad skal haven rumme?

  1. Vil I have fællesbede eller individuelle jordlodder? Det kan være svært at finde tid til at passe begge dele.
  2. Vil I dyrke i plantekasser eller direkte i jorden? En plantekasse kan være alt fra en europapalle med rammer til brødkasser, plastiksække og mælkekartoner. Kun fantasien sætter grænser.
  3. Undersøg, hvordan haven kan inddeles i rum, så I imødekommer forskellige brugeres behov.
  4. Det kan være en god ide at indrette et fællesareal, hvor man kan komme hinanden ved.
  5. Find ud af, hvad jeres behov er for bebyggelse på grunden. I kan for eksempel bygge et skur på hjul til opbevaring af redskaber eller båse til kompost.
  6. Tag hensyn til dyrkere med særlige behov. Byg for eksempel vertikale bede eller ekstra hævede højbede, hvis ældre skal kunne dyrke i haven.
  7. Det kan være praktisk at have et toilet i nærheden af haven. Hvis det ikke findes, skal I måske etablere det?

På den gamle Tempelhof-lufthavnsgrund i Berlin har en gruppe beboere fundet et hav af kreative måder at lave højbede på. Alt fra gamle skabslåger til lp-covers bliver taget i brug, når der skal dyrkes blomster og grøntsager. Foto: Hausenberg

Hvordan bliver haven en del af kvarteret og byen?

»Den bedste sikkerhed for haven er at sørge for, at den bliver brugt i det daglige, i stedet for kun når der er fælles arbejdsdage.«

Marijke Zwaan, initiativtager, Beboerhaven på Enghave Plads, København.

  1. Sæt rammerne for den offentlige adgang til haven, og beslut, om I vil have en aflåst have med åbningstider eller en have, alle kan besøge, når de vil.
  2. Et hegn eller stakit kan signalere, at haven er privat, mens en markering af havens grænser med blomster og bede kan give forbipasserende noget pænt at se på.
  3. Hold haven åben for nye havedyrkere og besøgende. Et skilt ved indgangen til haven kan fortælle besøgende, hvem der tager sig af haven, og opfordre nye frivillige til at komme og være med.
  4. En have kan være med til at skabe tryghed i et boligområde gennem det liv, der opstår i og omkring haven. Lokalt engagerede beboere retter deres blik mod haven og sikrer en positiv social overvågning af området.

Denne artikel er et uddrag af publikationen Dyrk dit nabolag. Guide til at etablere fælles byhaver. Den er udgivet af Ministeriet for by, bolig og landdistrikter, juni 2012. Publikationen er udarbejdet af Hausenberg.

Download Dyrk dit nabolag her…

Del Jorden drives af Landsforeningen Praktisk Økologi. Læs mere…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider